Marttilan luontokohteet

Kumpulanrannan jokipolku on lähiluontoa parhaimmillaan

Paimionjoki-yhdistyksen Virkistäytymään Paimionjoelle – kehittämishankkeen seurauksena vuonna 2013 aloitettiin Marttilan keskustassa sijaitsevalla Kumpulan ranta-alueella entisen pellon ja nykyisen rantametsikön hoitotoimenpiteet.
Tavoitteena oli luoda kunnan omistamaan metsikköön ja rantaan Paimionjoen maisemaan helposti saavutettavissa oleva lähiluontokohde. Alueella on tehty hoitotoimenpiteitä yhteistyössä Marttilan kunnan, Metsänhoitoyhdistyksen ja maaseutuopisto Livian kanssa. Metsikössä tehtiin myös toiminimi Työ & Hevonen kanssa metsänhoitotöitä suomenhevonen Lapin Neito "Irmelin" kanssa maaston säästämiseksi, iloksi kuntalaisille ja edistääksemme tämän mainion "ihminen & hevonen" työparin tunnettuutta kuntien virkistysmetsien hoidossa.

Jokipolku on viitoitettu ja lähtöpaikka sijaitsee Marttilan kirkon huoltorakennuksen takana. Auton voi jättää kirkon parkkipaikalle, osoite Kirkkotie 3, Marttila. Jokipolku on pituudeltaan noin 1,4 km, mutta ympyrälenkkinä mitaksi tulee noin 2,5 km, kun jokirannasta noustuaan Härkätien kevyenliikenteenväylälle lähtee vasemmalle takaisin kohti kirkkoa.
Polun varrella sijaitsee 3 opastaulua, joissa kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta. Lisäksi polulle saatiin jatko-osa (2021); noin 500 m mittainen polku joen yläjuoksulle päin Koskenpäänkosken maisemiin. Koskelta pääset taas nousemaan polkua pitkin takaisin Härkätielle.
 Polku on maastoltaan luonnonmukainen ja vaatii sääoloista riippuen hyvät retkikengät, ulkoilukengät tai kumisaappaat.

Polku johdattaa Marttilan entiselle uimarannalle ns. Kumpulanrantaan ja Hakaniitylle upeaan Paimionjoen koskimaisemaan. Polun hoidosta vastaa Paimionjoki-yhdistys. Jos siinä on puutteita tai sinulla on kehittämisideoita, ole yhteydessä!

 

 

 

Hirvasojan luontopolku

Marttilan Ollilan seudun kylätoimikunta on perustanut entisille laidunmaille Ollilaan Hirvasojan luontopolun, joka kiertelee sekä rinteillä että aivan Hirvasojan äärellä. Täällä todeksi tulee lähiluonto. Härkätieltä auton ratista peltomaisemaa katsellessa ei voi ymmärtää ojaluonnon monimuotoisuutta, vaan sen äärelle on sananmukaisesti käveltävä.

Jokivarren vanhoille laidunmaille saatiin vuonna 2023 taas elämää pitkän tauon jälkeen! Luontopolun varrelle rakennettiin Ollilan seudun kylätoimikunnan avustuksella petoaidat ja lampaat pääsivät kesäkuussa laiduntamaan jokimaisemiin. 
Hirvasojan luontopolun ajankohtaisia asioita voit seurata Ollilan seudun kylätoimikunnan facebook -sivuilta.

 

Marttilan korven eräreitistö

Marttilan Korven eräreitistön suunnittelun tuloksena syntyi noin 27 km soita ja kallioita kiemurteleva polkuverkko Heikolan, Palaisten, Ruskolaisten ja Simalan kylien, sekä osin Halikonkin, puolelle. Reitistö käsittää noin 20 km2 alueen ja kulkee osittain yksityisten maanomistajien, kunnan, seurakunnan ja valtion omistamilla mailla. Eräreitistön suunnittelu toteutettiin omana Leader-hankkeenaan johon ulkopuolista rahoitusta saatiin noin 80 % kustannuksista. 

Tutustu eräreitistöön Heikolan kyläseuran nettisivuilla

 

Tutustu Marttilan luontokohteisiin kunnan sivuilla