Ympäristökasvatushanke "Virtuaaliretki Paimionjoen alkulähteiltä Saaristomerelle"

Virtuaaliretki Paimionjoen alkulähteiltä Saaristomerelle -ympäristökasvatushanke sai Keski-Suomen ELY-keskukselta myönteisen avustuspäätöksen 2024 kesäkuun lopulla.
Hanke on päässyt alkuun syksyn (2024) aikana, kun syyskuussa palkattiin hankkeelle hankekoordinaattoriksi Johanna Honkola. Johanna opiskelee Livian ympäristönhuoltaja -koulutusta ja on aikaisemmin toiminut esimerkiksi esikouluopettajana, joten tietotaitoa löytyy niin ympäristö- kuin kasvatuspuoleltakin.
Hanke on saanut avustusta 2026 vuoden loppuun 80% tukiosuudella. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 39 000,00 euroa.

Paimionjoen valuma-alueelta ei ole aiemmin tehty kokonaisvaltaista opetusmateriaalia, joka huomioisi sekä joen ekologian, kestävyys- ja vesiensuojeluteemat sekä arvokkaan kulttuurimaiseman ja kulttuuriperinnön. Hankkeessa onkin siis tarkoitus tuottaa opetusmateriaalia, jota voidaan jatkossa hyödyntää opetuksessa erityisesti joen laajalla valuma-alueella, mutta kuitenkin niin, että se on kiinnostavaa yleisemminkin. Tuotettava materiaali suunnitellaan pitkäikäiseksi ja lisäksi materiaali tulee kaikille avoimeen käyttöön.

Yläkouluissa ja lukioissa vesiensuojelu ja esimerkiksi Itämeren haasteet ovat kuuluneet opetuksen sisältöön jo pitkään, mutta valuma-alueiden merkitystä ei ole niinkään sisäistetty. 
Tavoitteena on tukea yläkoulun ja toisen asteen opettajien kestävän kehityksen opetuksessa vesistöteemaan keskittyen. Keskiössä on ympäristökasvatusmateriaalin tuottaminen Paimionjoen ja jokivarren luonnosta ja ihmisen suhteesta siihen.

Hankkeessa tehdään lyhyitä opetusvideoita, joissa kuljetaan Paimionjoen matkassa sen alkujärviltä Somerolta aina Saaristomerelle Sauvoon asti. Videoiden oheen luodaan valmista materiaalia, joiden avulla niitä voi käyttää opetuksessa monipuolisesti.
 Videoita tuotettaessa nuoret pääsevät maastossa eri kohteissa Paimionjoen varrella tutkimaan, mitkä tekijät vaikuttavat jokeen ja sitä kautta Saaristomereen ja vedenlaatuun ja kertovat tämän videoiden välityksellä katsojille.

Kerromme täällä sekä yhdistyksen facebook ja instagram sivulla lisää hankkeen kuulumia sen edetessä!