Paimionjoki-palkinto Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry:lle
Palkinnon vastaanotti Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry:n puheenjohtaja Raija Isotalo-Aaltonen.
Palkinnon vastaanotti Tarvaisten puheenjohtaja Raija Isotalo-Aaltonen.

Paimionjoki-yhdistys avasi tänä vuonna ensimmäisen kerran haettavaksi Paimionjoki-palkinnon. Palkinnon tavoitteena on tuoda esiin Paimionjoen vesistöalueella toimivien yksityishenkilöiden sekä paikallisyhdistysten ja -yhteisöjen tärkeä työ Paimionjoen hyväksi. Tämä työ voi olla esimerkiksi Paimionjoen virkistyskäyttöä tai tunnettavuutta lisäävää tai konkreettisia töitä veden tilan hyväksi.

Paimionjoki-palkinnon ensimmäiseksi saajaksi on valittu Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry Tarvasjoelta Liedosta. Paimionjoki-yhdistyksen hallitus kiittää yhdistystä erityisesti pitkäjänteisestä työstä Tarvasjoen luontopolun ylläpidossa. Suosituskirjeessä kerrotaan polulta avautuvan ”mahtavat maisemat joelle, koskien kuohuille ja rantatöyräille”. Tarvaiset ovat kunnostaneet myös Kertun tuvan, jonka pihalta luontopolku alkaa. Yhdistys tekee hienoa paikallista työtä Paimionjoen vesistön saavutettavuuden lisäämiseksi ja virkistyskäytön edistämiseksi!

Paimionjoki-palkinnon arvo on 200€ ja Paimionjoki-yhdistys toivoo sen käytön ohjautuvan käytännön toimenpiteisiin. Rahalle löytyy käyttöä, sillä Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry:stä kerrotaan, että suunnitteilla on ekokäymälän rakentaminen luontopolun varrelle ja pitkospuut pitäisi uusia.

Paimionjoki-palkinnon saajan valinnan teki Paimionjoki-yhdistyksen hallitus viiden hyvän ehdotuksen joukosta. Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry:n lisäksi suosituksen saivat Terhi Oinonen Paimiosta, Tiensuun tila Tarvasjoelta, Tapani Yli-Mattila Ollilan seudun kyläyhdistyksestä Marttilasta ja Elina Tuomarila Paimiosta. Kaikki ehdotukset otettiin ilolla vastaan.

Terhi Oinonen on kitkenyt vieraslaji jättipalsamia mailtaan Karhunojan varrelta useamman vuoden ja työ on tuottanut tulosta. Jättipalsami on vesistöjenkin kannalta ongelmallinen kasvi, sillä yksivuotisena se lisää talviaikaista eroosiota, kun kasvusto ei ole pitämässä maata paikoillaan.

Tiensuun tila laiduntaa lampaita ja nautoja Paimionjoen ja Tarvasjoen varrella. Laiduntava karja pitää maiseman avoimena ja lisää luonnon monimuotoisuutta. Vesistöjen varsilla laiduntaminen on hyväksi, sillä eläimet käyttävät kasvuunsa enemmän ravinteita kuin lantana laitumelle palautuu.

Tapani Yli-Mattila Ollilan seudun kyläyhdistyksestä on antanut ison panoksen Marttilassa sijaitsevan Hirvasojan reitistön rakentamiseen ja ylläpitoon. Paimionjoen rannalta on myös hävitetty talkoissa vieraslaji jättiputkea.

Elina Tuomarila on Paimionjoki-yhdistyksen pitkäaikainen entinen työntekijä ja toiminnanjohtaja. Tuomarila oli erittäin aktiivinen ja innostava ja jakoi vuosien aikana paljon tietoa Paimionjoesta jokivarren kuntien asukkaille.

Paimionjoki-yhdistyksen hallitus on todella tyytyväinen kaikista suosituksista ja niiden runsaasta määrästä. Yhdistys esittää kiitokset paikallisille yhdistyksille ja asukkaille Paimionjoen eteen tehtävästä työstä. Paimionjoki-palkinto jaetaan jälleen ensi vuonna, jolloin suosituksia otetaan taas vastaan.