Luonto on ainutlaatuinen ja arvokas, pidetään siitä yhdessä huolta, jotta niin me ihmiset kuin eläimetkin saamme nauttia sen monipuolisista antimista vielä pitkään.

 

VIRKISTYSKOHTEET/LUONTOKOHTEET

Yhdistyksemme ylläpitää Marttilan Kumpulanrannassa ja Paimion Oinilassa olevia jokipolkuja. Sekä Tarvasjoella Juvan voimalaitoksella olevia rinneportaita.

Jokipolkuja hoidetaan kesäisin niittämällä polkuosuudet noin kerran kuukaudessa, jotta virkistyskäyttömahdollisuudet pysyvät mahdollisemman mukavana. 

Polkuja ei ylläpidetä talvikaudella.

Pyrimme siihen, että jokivarsi pysyy mahdollisimman luonnonmukaisena. Siksi jokipoluilla pidetään avoimina ainoastaan polkuosuudet sekä tauko-/näköalapaikat. 
 

Liikkumista helpottavia rakenteita on tehty vain kaikkein haastavimpiin kohtiin. Rakenteiden päätehtävä on suojata maaperää kulumiselta, jotta saadaan säilytettyä luonto mahdollisimman koskemattomana.  

Mikäli sinulla on kysyttävää jokipoluista, huomaat puutteita tai rikki menneitä rakenteita olethan yhteydessä ympäristönhoitajaamme.

 

VÄLINEVUOKRA

Tarjoamme Paimionjoen alueella toimiville yhdistyksille raivaus- sekä moottorisaha lainaa esimerkiksi luontopolkujen/muiden luontokohteiden ylläpitotöitä varten. 
Mikäli yhdistykseltänne uupuu välineistöä ja tarvetta hoitotoimille olisi, ota yhteyttä ympäristönhoitajaamme.

 

VIERASLAJIT

Vesi kuljettaa nopeasti mukanaan, myös ei toivottuja asioita, kuten vieraslajeja. Kun kasvin osa tai siemen päätyy veteen, lähtee se kovaa vauhtia virran mukana kohti merta. Jossain vaiheessa se takertuu rantatörmään ja pääsee juurtumaan, ja näin syntyy uusi esiintymä ei toivottua lajia.

Kun poisto toimenpiteet päätetään aloittaa, tulisi olla hyvin mietittynä etukäteen kuinka isosta projektista on kyse. Poistotoimenpiteitä tulee tehdä vuosittain niin kauan kunnes kaikki kasvusto saadaan hävitettyä. Lisäksi tuloksia saadaan nopeammin, jos poistotoimia tehdään kesän aikana useamman kerran. Silloin tällöin tehdyt toimenpiteet eivät hyödytä, jos esiintymästä halutaan tosissaan päästä eroon. 

Sen lisäksi, että poistotoimenpiteitä tulee tehdä säännöllisesti myös ajankohta on hyvin tärkeä. Kasvusto tulisi kitkeä, niittää, peittää tai muuten poistaa ennen kuin se ehtii siementää. Jos siemenet ehtivät maaperään, on kasvusto luonut jo ensikesäksi uusia yksilöitä.

Paras ajankohta sekä poistomenetelmä riippuu lajista.

Näistä lisää:

www.vieraslaji.fi -sivustolla.

Jättipalsami -opas

Keltalammikin torjunta Paimionjoen alaosassa

Vieraslajit – Varsinais-Suomen jokien valuma-alueiden haitalliset kasvit ja niiden torjunta -esite

 

Virtavesien rannoilta löytyvät vieraslajiesiintymät ovat haasteellisia. Löydetyn esiintymän mahdolliset yläpuoliset esiintymät tulisi myös selvittää. Todennäköisesti esiintymä on peräisin jostain yläjuoksulla olevan esiintymän siemenistä, jotka ovat karanneet virran mukana.
Jos poistot pystytään aloittamaan ylhäältä alaspäin (eli virtaaman suuntaisesti) saadaan leviäminen vesistön alaosiin estettyä. Tällä taktiikalla tehty poisto on kuitenkin hyvin työlästä, sillä vesistöjen valuma-alueet saattavat olla hyvinkin laajat, jolloin kartoittamiseen menee paljon aikaa.

Mikäli törmäät tai tiedät jo entuudestaan jonkin vieraslajiesiintymän Paimionjoen alueella, tai missä tahansa muualla, käythän kirjaamassa havaintosi ylös vieraslajiportaaliin tai, jos havainto on Paimionjoen alueella voit ilmoittaa siitä myös suoraan meille.

Paimionjoen alueella tehdyt jättipalsamihavainnot.
 

Järjestämme vieraslajien torjuntatalkoita yhteistyössä muiden tahojen kanssa sekä olemme pyytäneet Paimionjoen alueen koulujen oppilailta apua torjuntaan. Lisätietoa talkoista facebookissa.

 

 

PUROKUNNOSTUKSET

2022 Vaelluskalapäivänä tervalepän taimien istutusta puron varteen. Liviasta opiskelijat perustamassa uusia soraikkoja.

2021 Sorakoiden puhdistuksia Vähäjoella

 

Paimion Karhunojalla uudella yhteistyöllä purokunnostuksia

 

VIERASLAJITALKOOT

2022 Tarvasjoen Korvattomanojalla jättipalsamihankkeen järjestämät kitkentätalkoot, Marttilan jokipolulla talkoot. Paimiossa Oinilan jokipolulla partiolaisten kanssa jättipalsamitalkoot. 

2021 Paimion Jokipuistossa sekä Oinilan ja Marttilan jokipolulla jättipalsamitalkoot 

2020 Vistan koulun 8. luokkalaiset kävivät kitkemässä jättipalsamia Jokipuistosta