knaapinkoski
Liedon Tarvasjoen luontokohteet

Juvan rinneportaat ja polkuJuvan rinneportaat

Paimionjoki-yhdistys yhteistyössä paikallistahojen kanssa rakensi keväällä 2016 Juvan voimalaitoksen jyrkkään savirinteeseen portaat kulkemista helpottamaan. Rinneportaiden päässä aivan Paimionjoen rannalla on nurmialue, jossa voi vaikka käydä eväsretkellä. Muistetaan kuitenkin viedä aina omat roskat pois alueelta!

Juvan voimalaitos 100 ja rinneportaat (Youtube-video)

Turun Sanomat 30.3.2016 (lehdistötiedote)

Juvan voimalaitoksen alueella sijaitsee myös lyhyt polku, jota Paimionjoki-yhdistys hoitaa. Polun päässä on laituri, jolta voi lähteä melomaan yläjuoksulle päin.


Tarvasjoen 8 luokkalaiset pojat tekivät 2021 kaksi penkkiä Westas Groupin lahjoittamasta puutavarasta, jotka sijoitettiin toinen padon yläjuoksulle laiturin tuntumaan ja toinen rinneportaiden alaosaan. 

Sekä rinneportaat että polku sijaitsevat Koskienergian mailla. Portaat suunniteltiin yhteistyössä paikallistahojen ja Nautelankosken museon kanssa. Koskienergia Oy:n sponsorointi mahdollisti portaiden rakentamisen.

 

Tarvasjoen luontopolku

Tarvasjoki on Paimionjoen suurin sivujoki. Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry:n perustama luontopolku kiemurtelee noin kahden kilometrin pituisen matkan vaihtelevassa Tarvasjoen maastossa. Luontopolun varrellla on koettavissa yksi hienoimmista Paimionjoen valuma-alueen koskista, Knaapinkoski. Tarvasjoen luontopolku on helposti saavutettavissa Tarvasjoen keskustasta käsin. Polku lähtee myös Kertun tuvaksi kutsutun Päivölän torpan pihasta. Tarvaiset kunnostaa ja ylläpitää tupaa ja sen puutarhaa entisen omistajan muistoa vaalien.Puutarha on yksi Tarvasjoen kylän vanhimmista. Siellä kasvaa useita suomalaiseen puutarhaperinteeseen kuuluvia ja ilmastoon sopeutuneita vanhoja perinnekasveja. 

Käy tutustumassa torpan kasveihin internetissä osoitteessa: http://www.paivolankasvit.oivaltava.net/
Linkin kautta löydät kaikki puutarhan kasvit ja tutustua eri vuodenaikoina kukoistaviin lajeihin.

Luontopolku on hyvin viehättävä ja sinne kannattaa lähteä yksin, kaksin tai perhekunnittain. Polun varren luontotaulut kertovat alueen kasvillisuudesta ja historiasta, mm. 1920 -luvulla joen äärellä, luontaisen amfiteatterin suojissa järjestetyistä laulujuhlista.

Tutustu luontopolkuun

Video luontopolusta

Video: Turun Sanomien Luonto Plus Tarvasjoen luontopolulla

Visit Liedon kuvaus Tarvasjoen koskista

Video: Turun Sanomien Luonto Plus etsii kuningaskalastajaa voimalaitospadoilta

 

Tarvasjoen luontoplku  luontopolku2