Jättipalsamin torjuntahanke Tarvasjoen, Aurajoen ja Kaulajoen yläjuoksuilla

Tunnetko haitallisen vieraskasvi jättipalsamin? Tiedätkö sen esiintymiä Tarvasjoen tai Aurajoen varrella? Aurajokisäätiö ja Paimionjoki-yhdistys ovat käynnistivät vuonna 2021 hankkeen, joka sai jatkorahoitusta vuosille 2022-2023 Maa- ja metsätalousministeriön Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustusrahoista Kainuun ELY-keskuksen kautta. Hankkeen tavoitteena on puhdistaa Aurajoen yläjuoksun, Kaulajoen ja Tarvasjoen rantoja jättipalsamista.  Torjuntaa tehdään Oripään, Auran, Pöytyän ja Liedon kuntien alueella. 

Miksi jättipalsamia pitäisi torjua?

Jättipalsami ei kuulu Suomen luontoon. Se leviää tehokkaasti laajoiksi kasvustoiksi, valtaa alaa alkuperäisen luonnon kasveilta ja altistaa rannat eroosiolle. Lisäksi siitä on haittaa jopa eliöstölle. Lisätietoa ja kuvia jättipalsamista https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39158

Kesän 2023 aikana on mahdollista saada maksutonta apua torjuntaan, kun torjuntatiimimme kiertää kitkemässä kasvia! Järjestämme kohdealueella myös talkoita, joihin kaikki ovat tervetulleita. Torjuntaa tehdään luonnollisesti ainoastaan maanomistajan luvalla.

Jos haluat olla mukana auttamassa, kerro meille havaintosi jättipalsamin kasvupaikasta ja tule myös mukaan talkoisiin! 

Hankkeen loppuraportin voit lukea täältä!